Znovunalezená síla zelených bankovek - Komentář

Po výrazném posilování eura ze začátku roku jsme v posledních týdnech svědky obratu, když iniciativu přebral americký dolar a společná evropská měna své letos dosažené zisky postupně odevzdává. Příčin tohoto vývoje je hned několik. Vesměs pozitivní data přicházející z americké ekonomiky obecně dolaru pomáhají, a i když příchozí zprávy nevyznívaly přímo pozitivně, byla na tom důležitá data z Eurozóny o trochu hůře. Ačkoliv totiž evropské indikátory i nadále naznačují v historickém kontextu slušný hospodářský výkon, zažívá starý kontinent logicky mírné vystřízlivění z rekordních výkonů zaznamenaných na konci loňského roku. Data pak vyznívají ještě o něco hůře kvůli jednorázovým faktorům, jakými jsou výkyvy počasí či stávky, jejichž vliv by měl postupně odeznít. V tomto prostředí je pak pochopitelný postup Evropské centrální banky (ECB), která se do utahování své měnové politiky příliš nežene. Ve spojení s americkým FEDem, který naopak v pravidelném zvyšování úrokových sazeb nepolevuje, dává část investorů před eurem postupně přednost výše úročeným investicím v zámoří. Pomyslné klacky pod nohy pak euru hází i politický vývoj, zejména v Itálii, kde nová vláda navrhuje převratné, ovšem u trhů ne příliš populární novinky, mezi které se řadí například univerzální příjem či snižování věku pro odchod do důchodu. Zvyšování rozpočtových výdajů a snižování příjmů v případě silně zadlužené Itálie pak trhy obecně příliš pozitivně nepřijaly. Alespoň však vláda ze svého programového prohlášení vyškrtla nejkontroverznější body týkající se znovuzavedení liry a odepsání části státního dluhu.

Slabší euro ovšem přispívá k dalšímu uvolňování evropských měnových podmínek, což může vykompenzovat případné hospodářské zpomalení. Spolu s rostoucími cenami ropy by pak slabší měna přispěla k dlouho očekávaným inflačním tlakům. Takový vývoj by mohl ECB přimět k přehodnocení své dosavadní měnové politiky, v důsledku čehož by se opět staly eurové bankovky o něco atraktivnějšími.

Autor:

Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.