Postupný návrat k běžné měnové politice - Komentář

Vzhledem k pokračujícímu hospodářskému růstu ve většině ekonomik lze očekávat návrat do normálního režimu centrálních bank. Hlavním nástrojem centrálních bank je pohyb základní úrokové sazby. V reakci na hospodářskou krizi hlavní centrální banky srazily tyto úrokové sazby na minimum (v mnoha případech dokonce do záporu).  Následně pak začaly využívat i méně tradiční nástroje, mezi něž se řadí i v posledních letech často skloňované kvantitativní uvolňování („tištění peněz“).

Klesající nezaměstnanost a rostoucí inflace rozvázala ruce i Americké centrální bance Fed, která z významných centrálních bank přistoupila ke zvyšování úrokových sazeb jako první. Po zvýšení úrokových sazeb až na dnešní hodnotu 1 – 1,25 % dokonce začala debata o postupném odprodávání nahromaděných rezerv v bilanci Fedu („kvantitativní utahování“).  Trhy proto do budoucna netrpělivě očekávají, že k určitému obratu dojde i u Evropské centrální banky (ECB).

V případě české centrální banky je taktéž případné zvýšení základní sazby poměrně aktuálním tématem. ČNB se totiž může snažit prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb bojovat proti zvyšování cen. Dle posledního vyjádření bankovní rady lze tento nárůst očekávat ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.