Nakupuj za zvuku kanónů a prodávej za zvuku trumpet (Rothschild, 1810) - Komentář

Historický výrok „Nakupuj za zvuku kanónů a prodávej za zvuku trumpet“ je připisován londýnskému finančníkovi Rothschildovi (1810). Jeho moderní aplikaci jsme na konci minulého roku mohli vidět v přímém přenosu, kdy světem duněly kanóny amerických voleb se jménem Donald Trump na hlavni. Volby prezidenta v USA bývají tradičně velkou událostí nejen pro americké, ale i pro světové finanční trhy.

Po celou dobu prezidentské kampaně bylo případné zvolení Donalda Trumpa prezidentem vykládáno jako negativní událost pro trhy. Nakonec však vyhrál právě republikánský kandidát. Vzhledem k tomu, co se po volbách odehrálo, však můžeme říci, že američtí akcioví investoři „koupili Trumpa“ a trhy zažily největší skok za posledních 65 let.

Index Standard and Poor´s i NASDAQ překonávaly historická maxima, index Dow Jones pak v lednu zlomil magickou hranici 20 000 bodů. Co za tím stálo? Tržní aktéři z opatření proklamovaných Trumpem v kampani akcentovali ta pro akcie spíše pozitivní. Jako příklad je možné uvést slib infrastrukturních investic, importních daní či cel nebo repatriaci v zahraničí zadržených zisků. Vzhledem ke složení vlády a týmu poradců se pak očekává také zmírnění bankovních regulací.

Zda tyto body zůstanou prioritami, je nejisté, stejně jako jejich přijetí kongresem. Politický vliv na kapitálový trh bude v letošním roce obzvláště markantní. Budeme sledovat a vyhodnocovat především dění kolem Brexitu a samozřejmě i okolo voleb v Německu, Francii a Nizozemí.

Autor:
Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.