Italové řekli „NE“ ústavním reformám - Komentář

Italští občané v neděli rozhodli a řekli jasné „NE“ navrhovaným ústavním reformám. Na první pohled by se tedy dalo říct, že neproběhne žádná změna. Zdání ale klame a italskou ekonomiku i politickou scénu zřejmě čeká významný otřes.

Itálie je poslední zemí v Evropě, která má dvě naprosto rovnocenné parlamentní komory. To je jeden z důvodů, proč legislativní proces trvá průměrně tři roky. Proreformní vláda premiéra Renziho chtěla proces zkrátit snížením role Senátu, čímž by se tamní systém přiblížil tomu českému. A právě o tom se rozhodovalo v nedělním referendu. Jak už to tak u plebiscitů bývá, často se ve skutečnosti nehlasuje pouze o vypsaném tématu. A v Itálii byla nedělní volba opozičními politiky prezentována také jako možnost vyjádřit nesouhlas s Renziho vládou a jejím „proevropským“ směřováním. Proti reformám hlasovalo 59 % voličů, výsledek tak byl ještě výraznější, než napovídaly průzkumy. Renzi vzal výsledek referenda jako jasný vzkaz pro sebe a svou vládu a ohlásil, že rezignuje. Prezident Sergio Mattarell se sice pokusil premiéra přemluvit, aby vzal rezignaci zpět, ale dle očekávání neúspěšně. Pro trhy a další směřování Itálie teď bude důležité, kdo utvoří novou vládu. Nejlépe vnímaným řešením by bylo pokračování současné koalice jen s novým premiérem v čele. Pravděpodobnější se ale jeví jakási varianta „úřednické vlády“, která by měla zemi dovést k příštím volbám v únoru 2018. V nich se dá čekat výrazný úspěch Hnutí pěti hvězd vedeného komikem Beppem Grillem, tedy strany, která se prezentuje výrazně protisystémově. Způsobená politická nejistota přichází pro Itálii v tu nejméně vhodnou dobu a může ohrozit úspěšné řešení tamní bankovní krize. V plném běhu je totiž snaha o navyšování kapitálu nejstarší banky světa Monte dei Paschi di Siena (MPS). Té se v minulém týdnu povedlo dokončit transformaci podřízeného dluhu na akciový kapitál. V následujících týdnech by ale MPS měla obdržet vysoký překlenovací úvěr a dalších několik miliard eur by ráda získala formou emise nových akcií. Úspěšnost těchto operací teď bude v ohrožení. Největší italská banka, Unicredit, by pak ráda v lednu získala více než 10 miliard eur nového kapitálu. Podobně jsou na tom další hlavní finanční ústavy. Výnos desetiletého státního dluhopisu se sice v pondělí v reakci na výsledek referenda a ohlášenou rezignaci zvýšil, čekal se však pohyb výraznější. Euro oslabilo k dolaru. Evropské akcie dokonce poměrně výrazně rostou, investoři zřejmě očekávají reakci Evropské centrální banky ve smyslu prodloužení kvantitativního uvolňování. Dopad na portfolia AXA by zatím neměl být nikterak výrazný. Jak tomu bude v nejbližších týdnech, pak bude samozřejmě záležet na nové vládě a případném dopadu na italský bankovní sektor. V případě výrazného prohloubení jeho problémů bude dopad velmi negativní v celoevropském kontextu.

Autor: Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a. s.