Indická hotovostní krize - Komentář

Druhá nejlidnatější země světa byla jedním prohlášením ministerského předsedy uvržena do chaosu, pro našince obtížně představitelného. Indická vláda premiéra Módího, která operuje s nejsilnějším mandátem za posledních několik dekád, se v rámci boje proti daňovým únikům odhodlala k velmi razantnímu kroku. Z oběhu měly v podstatě přes noc zmizet 500 a 1000 rupiové bankovky (v přepočtu cca 186,5 a 373 Kč), tím bylo jedním krokem zneplatněno 86 % hodnoty bankovek v oběhu.

Premiér Módí tento krok ohlásil 8. listopadu večer s tím, že od půlnoci již bankovky se zmíněnou nominální hodnotou nebude možné využívat v běžném platebním styku. Do konce roku mají Indové možnost svou hotovost uložit na bankovní účet či si maximální množství asi 5000 rupií směnit za bankovky jiné nominální hodnoty. Finanční úřad by pak měl prověřit každého člověka držícího více než 250 tisíc rupií v hotovosti. Toto vyhlášení okamžitě způsobilo v ulicích indických měst pořádnou „vřavu“, když se movitější byvatelé vydali nakupovat drahé hodinky a jiné cennosti. Část Indů ze strachu z trestního stíhání začala držené bankovky dokonce ničit. Podél cest tak bylo možné ráno spatřit pytle naplněné roztrhanými bankovkami. U bank se zase vytvořily dlouhé fronty. Problémem pro hladký průběh takto zásadní změny je totiž v Indii velmi chabé bankovní pokrytí. Skoro polovina (zhruba 600 milionů z 1,3 miliardy) obyvatel, převážně z venkovských oblastí, totiž vůbec nemá bankovní účet a 98 % všech spotřebitelských transakcí probíhá v hotovosti. Dalším zádrhelem je nedostatek bankovek, přičemž tisk potřebných nových bankovek může údajně trvat až půl roku. Aby toho nebylo málo, indickým farmářům, jež tvoří asi polovinu populace, právě probíhá osevní období. Indický akciový trh na to reagoval 24. listopadu zhruba sedmiprocentním propadem. Ten se odrazil především v hodnotě portfolia AXA Selection Emerging Equity, v němž indické akcie zaujímají podíl zhruba 7,5 % či u AXA Small Cap Portfolia, kde má Indie váhu 8,6 %. Premiér Módí slíbil do konce roku problémy vyřešit. Pokud se počáteční zmatek opravdu podaří překlenout bez větší ekonomické újmy, z dlouhodobého pohledu může být listopadový krok pro transparentnost tamní ekonomiky pozitivní. To by se pak mohlo projevit v opětovném růstu indických akciových titulů.

Autor:
Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.

Důležité