ECB: Směr zůstává, tempo však zpomalí - Komentář

Zasedání rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB), které proběhlo ve čtvrtek 26. 10. 2017, nepřineslo v souladu s očekáváními žádnou změnu týkající se klíčových úrokových sazeb. I přesto se však jednalo ze strany trhů o jednu z nejsledovanějších letošních událostí. Příčinou tohoto zájmu bylo očekávání, že během následné tiskové konference prezident ECB Mario Draghi přiblíží další vývoj programu nákupu aktiv (APP). Prostřednictvím toho provádí ECB kvantitativní uvolňování (QE) s cílem podpořit hospodářství a růst cen v eurozóně.

Ačkoliv ekonomika zemí platících eurem zažívá oživení, spotřebitelská inflace se nadále pohybuje pod stanoveným dvouprocentním cílem. ECB tak musí jednat velmi rozvážně, chce-li dosáhnout inflačního cíle, aniž by „utavila“ rostoucí hospodářství.

Z toho důvodu tak bylo oznámeno prodloužení APP minimálně do konce září roku 2018, při současném snížení objemu pravidelných nákupů od ledna na polovinu (30 mld. EUR/měsíc). Centrální bankéři si navíc ponechali pootevřená zadní vrátka, když oznámili, že při zhoršení ekonomického výhledu mohou objem nakupovaných aktiv opět navýšit. Další případné zvyšování či prodlužování nákupů by však již mohlo narazit na překážku, že na trhu nebude co nakupovat.

ECB navíc dle prohlášení neposune své sazby výše před ukončením prodlouženého APP. Eurozóna se tak vyšších sazeb dočká nejdříve v září následujícího roku.

Autor:
Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a. s.