Co se událo v roce 2017? - Komentář

Na začátku nového roku 2018 je nepochybně užitečné ohlédnout se za rokem předchozím a připomenout si, jaké události formovaly to, s čím si v budoucnu budeme letopočet 2017 spojovat. Vzhledem k tomu, že se toho v předešlém roce rozhodně nestalo málo, připravili jsme pro Vás krátký přehled, v rámci kterého je u každého měsíce krátce popsána ta nejdůležitější či nejzajímavější událost, která měla zároveň dopad na finanční trhy. Příjemné počtení.

Leden

V lednu, kromě nástupu Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta, ovlivňovala trhy ještě jedna událost. Tou bylo potvrzení skupiny VW, že na ukončení kauzy spojené s úpravami vozidel s cílem uměle zlepšit jejich výsledky u emisních testů, známé jako „dieselgate“, vynaloží 4,3 mld. USD. Již tak velmi vysoká částka bledne v porovnání s celkovým účtem za odškodnění a zpětné odkupy zejména v USA, který činí 20 mld. USD. Díky tomu se z dané kauzy stal historicky nejdražší skandál v automobilovém průmyslu. Pro porovnání se jedná o částku, která odpovídá více než polovině výdajů českého státního rozpočtu za rok 2017. Ovšem i přes veškeré problémy koncern prodal více než 10 milionů vozidel, čímž se stal mezi automobilkami světovou jedničkou.

Únor

Řecký stát potřebuje pro svůj chod již třetí záchranný balíček, tentokrát v hodnotě 86 miliard eur. Ovšem klíčová instituce, kterou je Mezinárodní měnový fond (IMF), hodnotí výši řeckého dluhu jako neudržitelnou a své připojení k pomoci Řecku podmiňuje snížením jeho zadlužení. Většina ostatních evropských států se zároveň snaží vzhledem k blížícím se volbám do dané záležitosti příliš nevměšovat.

Březen

Britský vládní kabinet v reakci na předešlé referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie aktivoval článek 50 Lisabonské smlouvy. Zároveň tak došlo k odstartování dvouletého vyjednávacího maratonu, jehož cílem je formalizovat nejen samotný odchod, ale i podobu budoucích vzájemných vztahů.

Duben

Duben ovlivňovaly zejména zprávy týkající se francouzských voleb. Ty nynější však byly sledovány ještě ostřeji než obvykle, neboť do druhého kola postoupili Emmanuel Macron (střed) a Marine Le Penová (krajní pravice). Výsledek tam měl naznačit, zdali se Francouzi přiklánějí k vyšší evropské integraci, či se naopak projeví protievropské nálady. Francouzské trhy reagovaly pozitivně na průběžné vedení centristického kandidáta, když index CAC 40 uzavřel na nejvyšší úrovni za posledních 9 let. Na Macronovo vítězství pak zareagovaly francouzské finanční tituly růstem, mezi nimiž si AXA polepšila o 8 %.

Květen

Subjekty z více než 150 zemí byly ovlivněny kybernetickým útokem, který byl způsoben ransomwarem známým jako WannaCry. Po nakažení počítače došlo k zakódování souborů, za jejichž opětovné zpřístupnění bylo po uživatelích požadováno výkupné v Bitcoinech. Například výrobce automobilů Renault byl v důsledku zavirování svých počítačů v několika svých závodech přinucen pozastavit výrobu. Ve Velké Británii pak muselo v části nemocnic dojít k odložení naplánovaných operací. Toto napadení tak bylo dosud nejrozsáhlejším útokem svého druhu. Výše jím napáchaných škod není dosud plně známa.

Červen

V červnu musel italský stát sáhnout hluboko do své pomyslné kapsy, aby zachránil krachující banky Popolare di Vicenza a Veneto Banca. Tamní stát na jejich nezbytnou „sanaci“ vynaložil 4,7 miliardy eur, v důsledku čehož mohly být oba ústavy převzaty bankou Intesa Sanpaolo. Konečný účet za státní garance však může narůst až do výše 17 mld. EUR. Brusel tak tuto operaci schválil zejména proto, že daný krok bude hrazen z italských, a nikoliv evropských veřejných prostředků. Za tuto vysokou částku však došlo k uklidnění dění na trzích, na kterých se v souvislosti s problémy italských bank dosud šířila nervozita.

Červenec

Řecký stát se po tříleté pauze opět objevil na dluhopisových trzích, když se rozhodl vydat pětiletý vládní dluhopis. Tento krok lze vnímat spíše jako testování vod dluhopisového trhu nežli snahu zajistit si finanční prostředky. Těch má až do července roku 2018 Řecko dostatek díky podpoře ze strany Evropy a IMF. Po ukončení tohoto programu ovšem bude Řecko pravděpodobně muset jít s kůží na trh. Otázkou je, jestli ovšem tento krok bez další pomoci věřitelů ustojí.

Srpen

V srpnu zasáhl hurikán Harvey stát Texas, který generuje 9 % amerického HDP a zároveň představuje hlavního producenta ropných produktů, jakými je například benzín. Část rafinérií spolu s elektrárnami v okolí města Houston bylo nuceno přerušit výrobu v důsledku způsobených záplav. Společnost Exxon Mobil navíc nahlásila, že ve dvou svých závodech zaznamenala únik nebezpečných látek. Zprávy o problémech tak nyní neputovaly z kapitánského modulu Apolla 13 do Houstonu, ale z Houstonu do celého světa.

Září

Vedle amerických technologických titulů Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google, přezdívaných FAANGtastics si začaly zraky veřejnosti častěji všímat jiné skupiny akcí. Tou jsou asijští TATS, tedy Tencent, Alibaba, TSMC a Samsung, jejichž akcie zažily v tomto roce pohádkový růst. Nejlepšího výsledku dosáhly akcie Alibaby, které vystřelily o 104 %. Pouze tyto čtyři tituly jsou odpovědné za třetinu výkonu indexu MSCI Asia ex Japan. Zmiňovaní FAANG pak vytvořily „pouze“ pětinu výkonu předního akciového indexu S&P500. No, zřejmě „slušnej oddíl“.

Říjen

V říjnu trhy napjatě očekávaly tiskovou konferenci prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Oživení evropského hospodářství je totiž nepochybně dobrou zprávou, ovšem centrálním bankéřům ve Frankfurtu dělá vrásky na čele stále utlumená inflace. Po zasedání ECB pak Draghi předestřel tolik očekávaný budoucí vývoj programu nákupu aktiv, prostřednictvím kterého se ECB snaží inflaci podpořit. Kvantitativní uvolňování bude dle vyjádření probíhat i nadále, ovšem od ledna roku 2018 bude měsíční objem nakupovaných aktiv snížen z dosavadních 60 miliard eur na polovinu. Zároveň však budou nákupy probíhat minimálně do září téhož roku.

Listopad

Mandát dosavadní šéfky amerického Federálního rezervního systému (Fed) Janet Yellenové nebude obnoven o další období. Dosud bylo zvykem, že nový obyvatel Bílého domu obnoví mandát šéfa Fedu, kterého do této funkce jmenoval předchozí prezident Spojených států. Donald Trump ovšem na začátku listopadu tuto tradici porušil, když do čela Fedu jmenoval Jeroma Powella. I z tohoto kroku je tedy zřejmé, že současný americký prezident se tradicemi příliš neřídí.

Prosinec

A obdobně jako začíná, tak náš přehled i končí Donaldem Trumpem. Ten na samém konci roku připojil svůj podpis pod očekávanou daňovou reformu. Tento reformní balík obsahuje mimo jiné i snížení sazby korporátní daně z dosavadních 35 % na 21 % s cílem dále podpořit americké hospodářství. Wall Street na největší snížení daní od působení Ronalda Reagana reagoval pozitivně. Ovšem ani tato právní norma nezůstává bez kontroverzí. Podle kritiků totiž reforma přinese pozitiva zejména bohatší části obyvatel a zároveň povede k výraznému zvýšení již tak poměrně vysokého veřejného dluhu USA.

Vaše AXA